Nyitólap

Rólam Konzultáció, asztroterápia, AsztroFókusz-terápia

Harmóniában egymással –

nem csak pároknak

Erőszakmentes kommunikáció Tréningek Bemutatók Előadások Írások Kapcsolat    

 Linkek

 

Az Erőszakmentes kommunikációról

 

Voltál-e már úgy, hogy:

  • eltervezted mit mondasz, és nem az jött ki a szádon

  • olyan dolgot mondtál, amit már a következő percben bántál

  • szerettél volna kiállni magadért, de inkább nem szóltál semmit

  • megkaptad azt, hogy "te nem értesz engem"

  • Te érezted úgy, hogy nem értenek meg ?

Ezeket azért kérdezem, mert mind-mind olyan helyzet, ahol az Erőszakmentes kommunikáció (hívjuk röviden EMK-nak) a segítségedre lehet, és ahol nekem is a segítségemre van, a mindennapi helyzeteimben.

 

Első ránézésre egy kommunikációs módszernek tűnik, nekem azonban egyben egy szemlélet is, egy hozzáállás.

 

Ennek a lényege, hogy éppen annyira fontos a másik ember, amennyire én az vagyok. Sem jobban, sem kevésbé. És fordítsuk meg: éppen annyira vagyok fontos én, amennyire a másik. És nem kevésbé. (Persze jobban sem.)

 

Látszólag egyszerű, de a gyakorlatban nem mindig az. Hogyan vegyem úgy figyelembe a másikat, hogy ne nyomjam el azt, ami nekem fontos? És ha végre úgy döntök, hogy kiállok magamért, akkor hogyan ne nyomjam el a másikat?

 

Ebben tud segíteni az EMK.

 

Mert az általános hozzáállás és szemlélet mögött van egy konkrét, négy lépésből álló technika, ami modellt ad arra, hogy hogyan fejezzem ki magam. És arra is, hogy hogyan halljam meg a másikat, függetlenül attól, ahogy kifejezi magát.

 

Minden üzenetben, a konkrét információtartalmán túl, benne van a KÉREM, vagy a KÖSZÖNÖM. Érdemes meghallani, noha néha kifejezetten nehéz.

 

Például ha a másik kritizál, hibáztat, számon kér, akkor is ott van a KÉREM. Ha kiabál velem, akkor is. Ha csak mélyen hallgat, hiába kérdezgetem, akkor is.

 

És ha én kritizálok, akkor is ott van. Sokszor hát célravezetőbb nem azt mondani, ami elsőre kijön a fejemből, hanem azt, amit szeretnék KÉRNI.

 

A módszer fő ereje a szükségletek azonosításában rejlik. Ha elég mélyre ásunk, azonosak vagyunk, és azonosak a szükségleteink is. Ha elég mélyre ásunk, megszületik a természetes együttérzés. Ami egyébként mindenkinek alapképessége.

 

Ha szívesen tartasz velem ezen az úton, ami egy békésebb, harmonikusabb élet felé vezethet, szeretettel látlak egyéni konzultáción vagy valamelyik tréningen vagy a gyakorló csoporton.

 

Ha az EMK-ról szeretnél olvasni egy jó könyvet, szeretettel ajánlom Dr. Marshall Rosenberg A szavak ablakok vagy falak című művét.

 

 

Vissza az oldal tetejére